Japanse stagiair vertrekt met een missie
In november konden de cliënten en collega’s van De Haere kennismaken een bijzondere stagiair: Kakeru Iwase, een 23-jarige toekomstige huisarts uit Japan die meer wilde leren over Positieve Gezondheid in de praktijk. Hij kreeg de ‘Aziatische’ full speed tour, zag en deed in drie weken meer dan een ander in drie maanden en vertrok als een man met een missie: het begrip positieve gezondheid introduceren bij zijn toekomstige patiënten en verder bekend maken binnen de Japanse gezondheidszorg.

Kakeru Iwase:
‘Als je positieve gezondheid nog niet begrijpt, kun je het wel voelen’
Kakeru kwam in contact met De Haere nadat eerder dit jaar een groep Japanse zorgprofessionals een bezoek bracht aan de praktijk voor fysiotherapie, ergotherapie en gezond bewegen. De wijze waarop De Haere Positieve Gezondheid in haar denken en doen verwerkt bleek een eyeopener voor de Japanners. Reden voor Kakeru Iwase om de praktijk te benaderen voor een stageplek. Hij werd met open armen ontvangen.

Luisteren en vragen
Op de vooravond van Kakeru’s vertrek terug naar Japan staat een ontmoeting op het programma met een cliënt die kampt met de fysieke en mentale gevolgen van een trauma dat ze jarenlang niet durfde te delen. Ze vertelt over het onbegrip bij artsen en therapeuten en de negatieve spiraal waarin ze terechtkwam. Totdat ze zich uiteindelijk veilig genoeg voelde bij haar behandelaar van De Haere. Omdat die niet focuste op haar klachten of gedrag, maar op haarzelf. Keek naar wie ze was en weer wilde zijn. Er vloeien tranen als ze haar verhaal soms zoekend naar de juiste Engels woorden doet aan Kakeru. Van verdriet, maar ook van opluchting. Hij luistert aandachtig, legt geen woorden in de mond, maar stelt achteraf goede vragen. Wat hij vooral wil weten: waarom voelde ze zich niet begrepen door andere zorgverleners? Wat was er anders in de benadering van haar fysiotherapeut? En welke adviezen heeft ze voor hem als toekomstig huisarts?
Vertrouwen en goede relaties
‘Ik heb in de afgelopen weken veel mooie ontmoetingen en bijzondere ervaringen meegemaakt’, zegt Kakeru nadien. ‘De eerste week begreep ik nog niet zo goed wat er nu precies werd bedoeld met positieve gezondheid. Ik kreeg er moeilijk grip op en dat had waarschijnlijk ook te maken met de taalbarrière. Totdat ik het begon te voelen. Dat was tijdens een intakegesprek van Frederik Jaspers Faijer met een cliënt. Ze spraken Nederlands en ik verstond niet wat er aan de hand was. Maar ik zag wel dat de cliënt emotioneel werd. Frederik stond op vanachter de tafel en ging op zijn hurken naast hem zitten om het gesprek voort te zetten. Misschien niet ongewoon bij De Haere of in Nederland, maar zo’n benadering heb ik in Japan nog nooit gezien. Vanaf dat moment begreep ik steeds beter de gedachte achter positieve gezondheid en waar het op gestoeld is: op vertrouwen en op goede relaties. Het lijkt wel of iedereen hier met elkaar bevriend is: zorgprofessionals en cliënten, maar ook onderling. Hoe prachtig is dat!’
Mensen gelukkig maken
Een ander ‘Aha’-moment beleefde Kakeru tijdens een therapiesessie van ergotherapeute Marianne Groenen. Zij nam hem mee naar de manege waar ze een meisje met het LARS-1 syndroom en niet aangeboren hersenletsel liet paardrijden. ‘Zo bijzonder’, kijkt Kakeru terug. ‘Ik heb altijd arts willen worden om mensen beter en gelukkig te maken. Ik dacht dat het eerste nodig was om het tweede te bereiken. Maar dat is niet zo.
Niet iedere ziekte of aandoening is te genezen en zelfs als dat wel lukt, wil dat niet zeggen dat iemand daarna gelukkig is. Positieve gezondheid geeft een andere kijk op welzijn en geluk. De patiënte van Marianne is in lichamelijk opzicht niet gezond en zal dat ook niet worden, maar voelt zich geweldig als ze op het paard zit. Die manier beleving van gezondheid wil ik ook overbrengen op mijn toekomstige patiënten. Minder focus op de ziekte en beperking, meer op de mogelijkheden en geluk.’
Kijkje in het netwerk
Dat hij daarbij andere partijen nodig heeft is Kakeru wel duidelijk geworden tijdens zijn stageperiode. Zo kreeg hij ook een kijkje in het netwerk dat De Haere onderhoudt. Hij liep mee in de praktijk van de Bergentheimse huisartsen De Muinck Keizer en De Vries en had een ontmoeting met dominee Rohaan over de rol van de kerk in de wijk. Hij sprak met wethouder Alwin te Rietstap over sport, preventie en gezondheid in de gemeente en werd uitgebreid bijgepraat door vrijwilligers die het succesvolle buurthuis Veur Mekaar runnen. Daarnaast deed Kakeru enthousiast mee met de Walking Football training voor senioren op De Boshoek en volgde hij valpreventielessen en Pilates. Hij ging met de fysiotherapeuten mee op huisbezoek bij kinderen en ouderen en keek mee met het werk van de collega’s bij de vestiging van de zorgorganisatie Baalderborg Groep in Hardenberg. En tussendoor was er zelfs nog tijd voor een ‘Ontdek het Vechtdal’-toer met Fysiofitter Henk Schepers.
Ambassadeur van positieve gezondheid
Kakeru kijkt aan de vooravond van zijn vertrek naar huis met zowel verwondering als bewondering terug op zijn stage. ‘In Japan hebben we nog een lange weg te gaan op het gebied van Positieve gezondheid’, beseft hij. ‘Maar ik heb nu zelf gezien hoe het in de praktijk kan worden toegepast. Met grote en kleinere initiatieven, gebaseerd op vertrouwen en goede relaties. Dat voorbeeld neem ik mee terug naar Japan waar ik met dezelfde passie als De Haere aan de slag zal gaan als ambassadeur van Positieve Gezondheid.’







