De Haere symposium ‘Werken met Positieve Gezondheid’
Inspirerende sprekers en een geboeid publiek bij De Haere symposium ‘Werken met Positieve Gezondheid’ Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen zich gezonder voelen, ook al is er sprake van een chronische ziekte of fysieke klachten? Welke mogelijkheden heeft een fysio- of ergotherapeut in dat geval? Of een huisarts? En een zorgverzekeraar of gemeente? Deze vraag stond centraal tijdens het symposium ‘Werken met Positieve Gezondheid’ van De Haere, dat woensdag 17 oktober werd gehouden bij Activiteitencentrum Het Punt in Vroomshoop.

De 180 aanwezigen werden vanuit verschillende invalshoeken bijgepraat over het onderwerp Positieve Gezondheid, dat een grote rol speelt in het doen en laten van de innovatieve fysio- en ergotherapiepraktijk. Met circa 80 medewerkers en 14 vestigingen is De Haere een speler van betekenis in de regio Midden Overijssel. Als zorgverlener met een breed en diep aanbod in fysio- en ergotherapie, maar vooral ook als ambassadeur van Positieve Gezondheid. Om die reden nodigde De Haere zorgverleners vanuit allerlei disciplines, beleidsmakers, bedrijven en gemeenten uit voor een symposium over dit onderwerp.
Andere kijk op gezondheid
Positieve Gezondheid is een nieuwe benadering van het begrip gezondheid. In de gezondheidszorg gaat vaak vooral over zorg en ziekte. Terwijl gezondheid net zo goed positief kan worden benaderd. En breder: door naast de fysieke aspecten ook te kijken naar welzijn en aspecten waarop mensen zelf invloed hebben.

Ongezonde prikkel
‘Zingeving en meedoen in de maatschappij blijken voor mensen heel belangrijke factoren als je ze vraagt naar gezondheid’, zo vertelt gastspreker Carl Verheijen de zaal. Na zijn studie geneeskunde was hij meer dan 10 jaar succesvol langebaanschaatser en kwam pas daarna weer in de zorgsector terecht, onder andere als directeur van twee gezondheidscentra en bij het Institute for Positive Health. ‘Wat mij toen het meest verbaasde is het feit dat we in Nederland zorgbehandelingen belonen. Niet het resultaat telt, maar de handelingen worden vergoed. Dat is een ongezonde prikkel. In de plaats waar ik destijds werkte, kwamen er jaarlijks 150 gevallen van diabetes bij. Toch was er geen verzekeraar die zei: probeer het volgend jaar eens op 125 te houden? Terwijl we weten dat diabetes met een gezonde leefstijl te beperken is. Maar ja, wie verdient er aan preventie in de zorgsector? Inderdaad: niemand. Behalve dan de patiënt. Die wordt er beter van.’

Nek uitsteken
Manager Leefkracht Jeroen Pronk van Menzis zette deze stelling in zijn presentatie meteen even recht. Menzis durft het namelijk wel aan om de nek uit te steken. ‘Maar de reacties logen er niet om toen we dit jaar bekendmaakten succesvolle behandelingen van depressies te gaan belonen. No cure, no pay werd er meteen geroepen, maar zo zit het helemaal niet. Natuurlijk vergoeden we behandelingen, maar de beste krijgen wat meer. Wij zien namelijk wel degelijk het nut en de noodzaak van preventie. En het belonen van resultaat in plaats van handelingen. We moeten als samenleving de zorgkosten beheersbaar houden, anders houden we het solidariteitsprincipe niet overeind. Dan leven we straks in een land waar de rijken zorg kunnen kopen en de rest niet. Dat willen we niet.’

Ervaringsdeskundige
Bij het forumgesprek met o.a. Dieger Ten Berge (Jb Lorenz) en De Haere collega Elisabeth Roelofs onder leiding van dagvoorzitter Thea Kroese, vertelde ervaringsdeskundige Rebekka Alberts haar verhaal over de ziekte van Lyme; als geen ander weet zij hoe een zorgverlener het verschil kan maken. In haar geval was dat ergotherapeut Arike van De Haere, die Rebekka hielp bij het verkrijgen van een aangepaste rolstoel waarmee ze kon sporten. Een lifechanger: Rebekka kwam weer in beweging, legde nieuwe sociale contacten, raakte haar overgewicht kwijt en is fitter dan ooit, ook al zit ze blijvend in een rolstoel. Positieve Gezondheid in de best denkbare vorm.

Website en magazine
Het dagprogramma eindigde met een primeur: de overhandiging van het eerste nummer van het magazine In Beweging van De Haere. Ook de website heeft een totale metamorfose ondergaan en weerspiegelt de ambities van de praktijk op het gebied van Positieve Gezondheid en de rol die De Haere wil spelen. Midden in de samenleving.

Zie hier een impressie van de dag: