Etalagebenen (Claudicatio Intermittens)

Etalagebenen zijn het gevolg van een vernauwing van de bloedvaten in de benen, waardoor de spieren te weinig zuurstof krijgen. Het gevolg: krampende pijn bij inspanning zoals wandelen of fietsen, die weer verdwijnt bij stilstand. Patiënten gaan hierdoor vaak minder lopen, waardoor ze steeds meer beperkt worden in de dagelijkse activiteiten. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn in de benen tijdens het lopen, koude voeten en afwijkingen van de teennagels.

Looptraining voor etalagebenen

De Haere biedt een speciaal behandeltraject van maximaal een jaar voor wie lijdt aan etalagebenen: een looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut. De eerste drie maanden traint u twee à drie keer per week met de fysiotherapeut, die u een goede, efficiënte looptechniek aanleert en helpt om ‘door de pijn heen’ te lopen. Na verloop van tijd komt de nadruk steeds meer te liggen op zelfstandige training.
U verlegt uw pijngrens en vergroot de maximale loopafstand. Ervaring wijst uit dat deze tijdens de training met maar liefst 50 tot 200% toeneemt. De kwaliteit van de bloedvaten verbetert, net als de bloedvoorziening van de spieren én uw conditie neemt toe.

GOED OM TE WETEN:

  • De desbetreffende fysiotherapeuten van De Haere hebben een erkende opleiding afgerond op het gebied van Claudicatio Intermittens en zijn aangesloten bij ClaudicatioNet
  • Voor Claudicatio Intermittens heeft u bij een chronische indicatie een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.
  • De vergoeding van Claudicatio Intermittens kan per verzekering verschillen. Informeer bij uw zorgverzekeraar.