Haptonomie

Waar de reguliere fysiotherapie zich vooral richt op fysieke klachten met een lichamelijke oorzaak, houdt de haptonomie zich met name bezig met lichamelijke problemen die voortkomen uit de mentale gesteldheid, oftewel: de manier waarop u in het leven staat.

Dat er een duidelijke relatie is tussen gevoelens en emoties (stress, verdriet of angst) en lichamelijke klachten is algemeen bekend. Veelvoorkomende problemen zijn hoofdpijn, pijn in de nek, schouders en rug, maag- of darmklachten, slaapstoornissen en hyperventilatie.

Direct een afspraak voor haptonomie

De haptotherapeut werkt aan het verlichten van deze klachten, maar tegelijkertijd ook aan de oorzaak. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

  • een gestagneerde ontwikkeling: u zit niet lekker in uw vel en weet niet meer wat u wilt, voelt of bezielt;
  • een overgang van levensfasen: van kind naar puber, van volwassen naar middelbaar of van werkend naar gepensioneerd;
  • tijdelijke overbelasting of moeite met het accepteren van ziekte, handicap of verlies;

Een aantal van onze fysiotherapeuten heeft zich gespecialiseerd in haptonomie. In een persoonlijk gesprek worden uw klachten, gevoelens en waarnemingen besproken. Op basis van uw situatie wordt een behandelingsplan samengesteld. Door middel van oefeningen op de behandelbank en zogenaamde ervaringsmomenten krijgt u inzicht in uw gevoelsleven. Binnen de haptonomie wordt gebruik gemaakt van aanraking en affectieve bevestiging. Aanrakingen helpen lichamelijke- en emotionele herinneringen voelbaar te maken en stress in het lichaam te kalmeren.

Haptonomie leert u (weer) luisteren naar uw eigen gevoel en lichaam en helpt u zoeken naar een eigen evenwicht.

GOED OM TE WETEN OVER HAPTONOMIE:

  • De therapeuten van De Haere zijn gediplomeerde fysiotherapeuten, die zich daarna gespecialiseerd hebben in haptonomie.
  • Voor haptonomie heeft u geen verwijzing nodig; u kunt zelf direct een afspraak maken.
  • De behandelingen voor haptonomie worden erkend en vergoed door de meeste verzekeraars. Neem contact op met uw zorgverzekeraar om na te gaan welk gedeelte van de behandeling u vergoed krijgt.