Dry Needling

Dry Needling is een behandeling die de fysiotherapeut kan inzetten om een verkramping of een ‘knoop’ in een spier snel en langdurig te ontspannen. Zo’n ‘knoop’ noemen we een triggerpoint, die pijn op de plek zelf, maar ook elders in het lichaam kan veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt naar deze plekken, omdat ze de hoofdoorzaak van uw klachten kunnen zijn.

Direct een afspraak maken voor dry needling

Triggerpoints kunnen ontstaan door verschillende oorzaken: een verkeerde of te weinig beweging, een ongeval, overbelasting, botbreuken, maar ook door slaaptekort of psychologische factoren. Ze uiten zich in pijn en stijfheid in de spier zelf, maar soms ook op andere plekken en in de vorm van hoofdpijn, aangezichtspijn of kramp.

Bij een Dry Needling behandeling wordt een triggerpoint kort aangeprikt met een (droge) acupunctuurnaald. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich even kort aan, wat een soort ‘kramp-gevoel’ geeft. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u makkelijker bewegen. Per behandeling wordt de triggerpoint meerdere keren aangeprikt, totdat de spier niet meer zo heftig aanspant. In de praktijk blijkt deze methode sneller effect te hebben dan het masseren van de pijnpunten. Na de behandeling voelen de behandelde spieren wat vermoeid en zwaar aan, maar dit is slechts van korte duur. Om de verbeterde situatie goed bij te houden krijgt u van de fysiotherapeut oefeningen en gerichte adviezen mee.

Dry needling is iets anders dan acupunctuur. In dat laatste geval worden meerdere naalden oppervlakkig in het lichaam geplaatst om de energie in het lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt slechts één naald gebruikt om de spier kort te prikkelen.

GOED OM TE WETEN OVER DRY NEEDLING:

  • Dry Needling is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Bent u aanvullend verzekerd, dan vallen ook de kosten van dry needling hieronder.
  • Meer informatie over dry needling vindt u op de speciale websites: http://www.dryneedling.nl/ of http://www.myofascialepijn.nl/