Afvaardiging Ministerie van VWS bezoekt Bergentheim en Kloosterhaar

Op woensdag 2 augustus liep een afvaardiging van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op uitnodiging van De Haere een dagje mee in Bergentheim en Kloosterhaar. Directeur Speciale projecten Leon Wever en beleidsmedewerker Roland van Abel wilden zelf ervaren hoe de verbinding tussen zorg en sociaal welzijn in de praktijk kan worden vormgegeven. Medewerkers en cliënten van De Haere en dorpsgenoten deden dit enthousiast uit de doeken.

Gewoon Gezond -projecten
In de gezondheidszorg is een voorzichtige verschuiving merkbaar: lag de focus tot nu toe vooral op ziekte en zorg, inmiddels is er steeds meer aandacht voor gezondheid en mogelijkheden. ‘Positieve gezondheid’ noemen we deze benadering, waarvan in Bergentheim en Kloosterhaar al veel voorbeelden te vinden zijn. Beide dorpen hebben voortvarend het project ‘Gewoon Gezond’ opgepakt, waarbij allerlei partijen samenwerken aan een fit en vitaal leven voor de inwoners.

Praktijkwerk
De snuffelstage van Wever en Van Abel begon met een ochtend praktijkwerk bij De Haere in Bergentheim, gevolgd door een bezoek aan het wooncomplex voor ouderen en VG-cliënten Muldershoek van de Baalderborg Groep. Het moestuinproject bij de Koningsbergerschool werd bezocht en er was uitgebreid tijd voor een lunch bij het buurthuis VeurMekaar, waar de heren in gesprek gingen met inwoners van Bergentheim.


Wandelen in de Engbertsdijksvenen
Na de middag stond Kloosterhaar op het programma, waar enkele inwoners de gasten tijdens een wandeling in de Engbertsdijksvenen uitgebreid hebben bijgepraat over initiatieven op het gebied van vitaliteit en gezondheid in het dorp. Het bezoek werd afgerond met een rondleiding bij het dorpshuis ’t Haarschut, een potje jeu de boules en een drankje. ‘We hebben Vitaal Vechtdal en de projecten Gewoon Gezond Bergentheim en Kloosterhaar op een mooie manier bij de beleidsmakers in De Haag onder de aandacht gebracht’, aldus Frederik Jaspers Faijer, die namens De Haere als gastheer optrad.

 

Heel veel meer prachtige foto’s ziet u door op onderstaande links te klikken. De foto’s zijn gemaakt door Riet Benjamins en Jogé Kompagnie.

Foto’s De Haere Facebook

Foto’s Gewoon Gezond Bergentheim